top of page

HET VERHAAL

Value for Many in plaats van for Money

In een zin: Urban Breezz is een bureau dat dwarsdenkt in conceptontwerp een kwartiermaken

 

Hij werkte bij een ingenieursbureau en was later regio directeur bij een landelijk opererende vastgoedontwikkelaar.  Maar rond 2005 begon hij zichzelf vragen te stellen ‘hoe maken we een samenleving waar we met z’n allen echt gelukkig van worden?’, ‘ hoe ontwikkelen we gebieden of gebouwen waar positieve energie van uitgaat?’.

Ben ten Hove zag vaak collega’s bij dit soort vragen om de hete brij heen draaien ‘Veel opgave werden, steeds monofunctioneel en vanuit de financiële planning benaderd’.

 

Het was wonen of winkelen of werken. Integratie is moeilijk terwijl het daar vandaag de dag om draait. Hij besloot het zelf te gaan doen met zijn passie voor industrieel erfgoed als uitgangspunt. ‘Alles wat ouder is dan 40 jaar heeft mijn aandacht en liefde (zeker als het op wielen staat ;-) Van die gebouwen gaat een authenticiteit uit die motiveert tot nieuwe dingen. Je vraagt je af: wat is er allemaal gebeurd en gedaan? Die historie kan enorm inspireren.

 

Met een Bries in de rug, ontwerpt hij nu concepten voor leegstaande gebouwen en desolate gebieden. Kerken, kloosters, kazernes, gevangenissen, oude industrie- en fabrieksterreinen. Hij laat er een nieuwe bries over waaien, in de vorm van nieuwe activiteiten en functies dat zorgt voor een verfrissende dynamiek - die als het goed is -  uiteindelijk positief is voor de hele omgeving.

Opmerkelijk: Urban Breezz ontwerpt niet alleen de concepten, maar is ook Kwartiermaker voor de toekomstige functies . Hij zoekt mogelijke kandidaten en brengt ze bij elkaar. De nieuwe activiteiten beginnen vaak al voor of tijdens de renovatie.  Geen jaren lange voorbereiding dus. Ten Hove ‘Morgen zijn we open of gaan we aan de slag!’

Geen vermoeiende masterplan studies. Geen kapitaalinjecties. Maar wel langzaam groeien en uiteindelijk bloeien. Een goed voorbeeld is de voormalige Koninklijk Verenigde Lederfabriek (KVL) in Oisterwijk. Het gebouwencomplex stond lange tijd leeg maar heeft nu een tweede leven met Ateliers, kleine en grote ondernemingen, horeca en exposities. Op het terrein worden ook nog eens 350 woningen ontwikkeld.

 

Ook daar zijn we meteen begonnen. De bakkerij van Robert van Beckhoven draaide al terwijl de renovatie nog in volle gang was. En nu is het een succes. In de oude fabrieksgebouwen bruist het van de nieuwe bedrijvigheid.

 

Succes komt niet altijd snel vind Ten Hove. Daarin is hij anders dan anderen. Vaak zie je dat dit soort projecten te vlug aan de markt worden overgeleverd, om snel geld te maken. Maar  als je iets snel groot maakt gaat de kwaliteit verloren. Het werkt beter om vanuit de coulissen zorgvuldig te regisseren. Ik wil value for many niet value for money’.

 

Urban Breezz is  geen projectontwikkelaar. ‘Ik werk in opdracht van allerlei partijen, maar wil onafhankelijk zijn van financiële stromen die voor de plek niet goed zijn’

De gevestigde orde van ontwikkelaars, waar hij zelf uit voorkomt en die hij goed kent - vind hem wel een beetje rare, zegt hij. Is dat zo? Tja die snelle euro boeit me niet zo.

Ik wil waarde creëren voor de lange termijn, voor iedereen.

bottom of page